Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Kötelező a maszkhasználat a közterületeken is!
2020. November 10.
A járvány mostani terjedése szigorúbb szabályokat követel, így a kijárási korlátozás bevezetése mellett november 10. éjféltől kötelező a maszkhasználat a közterületeken is!

Jelentette be többek között Orbán Viktor az M1 televíziónak adott rendkívüli interjújában.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a középiskolásokat nem szabadságra küldték, hanem az online térbe terelték az oktatást, és felelősségteljes viselkedést kért ettől a generációtól. Az iskolai, kórházi tesztelésekkel kapcsolatban a kormányfő a gyorstesztek megbízhatóságának és eredményességének általa vélt kérdésességéről beszélt, majd hozzátette, hogy van elég ilyen teszt Magyarországon ahhoz, hogy most már rendszeresen elvégezzék a mintavételt az iskolákban és a kórházakban, és valószínűleg a szociális dolgozókat is rendszeresen tudják majd tesztelni.

A koronavírus egy olyan ellenség, amelyet meg kell ölni. Most csak korlátozzuk, meg lassítjuk, meg kikerüljük, de a megoldás az, hogy megöljük. Ebben csak a vakcina tud nekünk segíteni.

A kormányfő emellett azt is hangsúlyozta, hogy belátható közelségben van, december végén vagy januárban az EU-ból biztosan megérkezik, és talán máshonnan is lehet majd szerezni. Addig kell tehát kitartanunk.

Számításaik szerint ez a vakcinamennyiség arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket sem vetik el.

Ugyanakkor a tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható.

“Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban” – összegzett Orbán Viktor, majd hosszan beszélt a jávány gazdasági hatásairól, illetve arról, hogy egyszerre kell egészségügyi és gazdasági intézkedéseket hozni, mert a válság nemcsak az emberéleteket, hanem az emberek megélhetését is érinti. Ezért van szükség a különleges jogrend adta felhatalmazásra, amely miatt újabb hazugságokkal fogják támadni őt, illetve az országot, de szerinte ezekkel nem kell foglalkozni, megszoktuk már, hogy Nyugaton valakiknek nem tetszik a mostani magyar kormány.

A miniszterelnök úgy vélekedik, hogy a támadások és a válság ellenére a magyar egy összetartó nemzet, s „a végén túl leszünk, és győzni fogunk"

PRINT LAPOK