Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Lakat a bankfiókokon
2021. May 14.
Sorra tűnnek el a bankok a németországi utcákról, egyre több bankfiókot zárnak be a digitalizáció előrehaladása miatt. A Bundesbank szerint a koronavírus-járvány felgyorsította a már évek óta tartó tendenciát.

A múlt évben 11,5 százalékkal, 23.588-ra csökkent a bankfiókok száma Németországban. A jegybank adatai szerint 2020-ban összesen 3.079 fiókot zártak be, míg az azt megelőző esztendőben 1220-at.

A vártnál kevésbé javult áprilisban a német üzleti hangulatindex a müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének a felmérése szerint. Az üzleti hangulatindex áprilisban csak 96,8 pontra, 2019 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett az előző havi 96,6 pontról a várt 97,8 pont helyett. Az üzleti hangulat elsősorban annak köszönhetően javult, hogy a felmérésbe bevont üzleti szereplők kissé jobbnak ítélték meg aktuális helyzetüket, mint az előző hónapban, az elkövetkező hat hónappal szemben támasztott várakozásaik tekintetében viszont mérsékelték optimizmusukat.

Franciaországban és Németországban is az elemzői várakozások feletti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeket (bmi) közöltek, mindkét országban kiugróan magas számokkal. Németországban az IHS-Markit friss közlése szerint a feldolgozóipari bmi 66,4 ponton állt áprilisban, ez egészen magas számnak tekinthető. Az előző hónapban szintén magas értéket, 66,6 pontos indexet közöltek, a lendület áprilisra sem akadt meg. Az elemzők 65,8 pontot vártak a negyedik hónapra, a közölt adat ehhez képest is magasabb némileg.

Nemrég tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Deutsche Bank. Az elemzők által várt 600 millió eurót jócskán meghaladó, 908 millió eurós első negyedéves nyereségről tudott beszámolni a vállalat, köszönhetően a befektetési banki üzletág jó éveleji üzleti környezetének. A kereskedés első órájában mintegy 6 százalékos árfolyamemelkedést láthattunk a vállalat részvényeinél.

A Szövetségi Gazdasági Minisztérium 3,5%-ra módosította a GDP növekedési előrejelzését az idei évre, 2022-re pedig 3,6%-ot vár. Korábban a minisztérium lefelé módosított előrejelzése csak 3,0% növekedést prognosztizált. Bár a koronavírus harmadik hulláma a vártnál negatívabban érintette a német gazdaságot, az oltási folyamat előrehaladása és a világgazdasági folyamatok optimizmusra adnak okot.

PRINT LAPOK