Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Laza monetáris politika
2021. May 26.
Döntött a kormányzótanács: érintetlenül hagyja az egyébként is rekordalacsony kamatlábakat az Európai Központi Bank, s marad a zéró-közeli kamatokra és eszközvásárlásokra épülő laza monetáris politikánál.

A kormányzótanács döntését közlő Christine Lagarde EKB elnök szerint még mindig mankókra támaszkodik Európa gazdasága, mivel a járvány harmadik hulláma miatt további lezárásokra volt szükség. Ezért folytatja laza monetáris politikáját a bank.

A jövőben felcímkézi az Európai Unió a klíma -és környezetbarát beruházásokat, ezzel segítené a gazdasági átmenetet a klímacélok eléréséért. A földgáz és az atomenergia kérdéséről azonban elhalasztották a döntést, heves bírálatot váltva ki a környezetvédők körében. Brüsszel az úgynevezett zöld pénzügyi rendszertan elindításával több százmilliárd eurónyi befektetést szeretne a fenntartható gazdaság felé terelni.

Az EU nemcsak az iparban alkalmazza, hanem az épületekre és a közlekedésre is kiterjeszti a jövőben a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét. Az Unió júniusban kezdi meg szén-dioxid piacának átalakítását a gazdasági ágazatok zöldebbé tételének érdekében.

Új átláthatósági szabályokat vezetnek be Brüsszelben, ennek jegyében a jövőben az Európai Tanács részéről is jelentéseket kell majd írni a lobbistákkal folytatott találkozásokról. Ez az egyik legfontosabb része az Európai Unióban tavasszal életbe lépő új átláthatósági szabályoknak.

Washington után Brüsszel a második legkedveltebb város a politikai-gazdasági érdekérvényesítés számára, ahol legalább 12,5 ezer lobbistát tartanak nyilván. A környezetvédelmi csoportokon át a nagy technológiai cégekig sokan próbálják befolyásolni az uniós törvényhozást. Közülük a legaktívabbak a BusinessEurope, a Google, és az Airbus.

Elvárja az Európai Unió, hogy az Egyesült Királyság is maradéktalanul betartsa a Brexitről szóló megállapodásban szereplő kötelezettségvállalásokat, különösen az egyezmény Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének végrehajtása tekintetében.

PRINT LAPOK