Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Kult
Magukkal viszik a blokádot
2020. November 10.
„Mivel követeléseink továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig minden igyekezetünk ellenére nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, így a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük.”

Jelentették ki rendkívüli sajtótájékoztatójukon a színművészetis diákok 70 nappal azután, hogy elfoglalták az egyetemet.

Mint ismeretes, a központi járványügyi intézkedések értelmében valamennyi felsőoktatási intézmény, így a Színház- és Filmművészeti Egyetem is november 11-től digitális oktatásra áll át, s a diákoknak az egyetem összes létesítményét el kell hagyniuk. A sajtótájékoztatón a színművészetisek azt is kijelentették, hogy ennek ellenére az ellenállást nem adják fel, folytatják harcukat az egyetemi autonómiáért és az oktatás szabadságáért.

 Akár ezek közt a falak közt, akár otthonunkban kell küzdenünk, az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik.

Ellenállásukat olyan mértékű támogatás övezte, amihez hasonlóra nem számítottak – fogalmaztak a diákok, majd megköszönték a Vas és Sthály utca lakóinak türelmét, a rendőrség segítségét az utcai demonstrációk során, illetve a magyar társadalomnak azt, hogy amikor csak tudott, szóval és tettel kiállt mellettük, majd pár mondatban szolidaritásukat fejezték ki az egészségügyi dolgozók mellett.

Mindezen túl a diákok bírósághoz fordultak azért, mert az őszi félévet érvénytelennek minősítette a kuratórium, szerintük ugyanis a november 6-i fenntartói intézkedést a felsőoktatási törvényt sértő módon hozták meg. Hangsúlyozták továbbá, hogy a blokád két hónapja alatt minden tanórát megtartottak, ennek bizonyítékát eljuttatták az Oktatási Hivatalhoz, s remélik, hogy a hivatal is el fogja ezt ismerni.

PRINT LAPOK