Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Magyar-román agrár párbeszéd
2021. April 30.
Románia hazánk második legfontosabb agrár-külkereskedelmi partnerországa, ottani agrár- és környezetügyi partnereinkkel élénk és jó az együttműködés, ezért is fontos számunkra a jó kapcsolatok elmélyítése.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára fogalmazott így a Román-Magyar Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság minapi budapesti plenáris ülésén. Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban hazánk több esetben is örömmel tett eleget a román kollegák tudástranszferre irányuló kéréseinek.

Az akvakultúra területén Magyarország támogatja a további közös együttműködést romániai intézményekkel és vállalkozásokkal, ezért különösen az édesvízi akvakultúra és a halgazdálkodás fejlesztése, új projektek kialakítása, valamint kutatás, tudástranszfer és tudáscsere tekintetében készek vagyunk felajánlani az Agrárminisztérium és háttérintézményeinek közreműködését.

Szó esett a határon átterjedő szennyezésekről, s arról, hogy a magyar fél továbbra is kéri az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, s ennek a gyakorlatnak a fenntartását. A Szamos nehézfém szennyezése végső soron Románia természeti értékét, a Duna-delta élővilágát is veszélyezteti, ezért közös érdekünk ennek megszüntetése.

A miniszterhelyettes  hangsúlyozta a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság összehívásának fontosságát. Mint kifejtette, ennek a bizottságnak a keretében zajló tárgyalások teszik lehetővé a legjobb gyakorlatok megosztását, valamint az utóbbi években felmerült környezetvédelmi kérdések megvitatását.

Magyarország üdvözli Románia aktív bekapcsolódását a V4-es partnerségbe. 2018-ban a magyar V4-es elnökség agrár- és környezetvédelmi miniszteri találkozóinak meghívottja és aktív résztvevője volt Románia, a mezőgazdasági és környezetügyi eseményeken számítunk a román részvételre a 2021 júliusában induló elnökségi programokon – fogalmazott Farkas Sándor.

A miniszterhelyettes említést tett a nagy sikerrel zárult 2018-as Fegyver-Horgászat-Vadászat kiállításról, amelyen Románia díszvendégként vett részt. Egyúttal jelezte, hogy az idén őszre tervezett Vadászati és Természeti Világkiállításon Magyarország számít a nagy vadászati hagyományokkal rendelkező Románia részvételére.

PRINT LAPOK