Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Magyarok Üzbegisztánban
2021. June 10.
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban: növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jöhet létre Közép-Ázsiában.

Az országot az ázsiai térség egyik leggyorsabban növekvő gazdaságának nevezte legutóbbi taskenti látogatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki emlékeztetett arra, hogy két hónappal ezelőtt kötött stratégiai együttműködési megállapodást Üzbegisztánnal, azóta felgyorsultak az események.

A megállapodás lényege, hogy a Közép-Ázsiai térség egyik leggyorsabb növekedéssel rendelkező országában a magyar vállalatok számára minél több lehetőséget adjanak arra, hogy az ország modernizálásába bekapcsolódjanak, mert ez óriási gazdasági előnyt jelent ezeknek a külgazdaságorientált magyar vállalatoknak. Annak érdekében, hogy a magyar és üzbég vállalatok megtalálják egymást, 700 millió forintos alappal létrehoznak egy magyar üzbég startupot, ennek keretében az egymással együttműködést kialakító magyar és üzbég vállalatokat segítik abban, hogy az üzbég gazdaság modernizálásban közösen vegyenek részt. Ezáltal a magyar cégek Üzbegisztánban profitra, bevételre tehetnek szert, amivel magyarországi tevékenységüket erősíthetik és magyarországi munkahelyek létrehozását valósíthatják meg. Szijjártó úgy vélekedik: magyar nemzetgazdasági érdek, hogy a magyar vállalatok az elkövetkezendő hónapokban, években minél nagyobb szerepet kaphassanak Üzbegisztánban.

A külügyminiszterünk arról is említést tett, hogy a magyar egyetemek rektorai már készülnek az első magyar-üzbég rektori fórumra, amely majd júniusban lesz.

 

PRINT LAPOK