Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Marad a járvány-korlátozás
2021. January 29.
A kormány szerint a korlátozó intézkedések enyhítése a járvány felélénküléséhez vezetne és a még szigorúbb intézkedéseket kellene bevezetni, ezért március elsejéig meghosszabbítja a hatályban lévő szabályokat.

Az európai országok többségében szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk, sok helyen megkezdődött a harmadik hullám, amit mi szeretnénk elkerülni, ezért a korlátozások fenntartása indokolt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A járványügyi szabályok fenntartásához a rendkívüli jogrendet is meg kell hosszabbítani. Ezt  saját hatáskörben a kormány 15 napra fogja elrendelni február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűléstől kéri, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Abban az esetben van lehetőség enyhítésre, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

Gulyás szólt arról is, hogy a következő napokban a lehető legtöbb vakcinát szeretnék beszerezni. A közös európai uniós beszerzéstől nem várható, hogy elegendő legyen a tömeges oltáshoz, így ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet, más vakcinákra is szükség van, ezért saját beszerzéseket kell folytatni. A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcina, amivel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt. Ettől még a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog.

Oroszországgal szerződést is kötöttek, eszerint február végéig 300 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik hazánkba, később még további 700 ezer fő beoltására elég oltóanyagot kapunk.

A Sinopharm által gyártott kínai vakcinával összefüggésben Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy az oltás hatékonysága is kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, és több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon, ám az uniós hatóságok még mindig nem engedélyezték.

PRINT LAPOK