Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Megrohanták a bécsi üzleteket
2021. May 27.
Az egy hónapig tartó, a koronavírus-járvány megfékezését célzó teljes zárlat feloldása után a vásárlók megrohamozták a bécsi üzleteket, melyek jelentős forgalomkiesést szenvedtek el a bezárások miatt.

A hatósági  szabályozás következtében a bécsi és alsó-ausztriai kereskedők 116, a burgenlandiak pedig 104 napig kényszerültek zárva  tartani üzleteiket. A Kereskedelmi Szövetség közel 1,95 milliárd euróra teszi a keleti régióban az ágazat forgalomkiesését, e veszteség több mint felét a bécsiek szenvedték el.

A WIFO bécsi gazdaságkutató intézet becslése szerint a múlt évi visszaesés  ellenére a Magyarország export-piacai sorában továbbra is kiemelkedő szerepet betöltő Ausztria gazdasági teljesítménye  január és március között minimális mértékben, 0,2 százalékkal meghaladta a 2020 utolsó háromhavit. Az összességében  pozitív irányú fejlődés tevékenységek szerinti alakulása hasonló a németországihoz: az ipari és építőipari tevékenység  növekedése ellensúlyozza a COVID-19 megfékezésére bevezetett korlátozásokat különösen megszenvedő, jellemzően  lakossági igényeket kielégítő szolgáltatók teljesítményének visszaesését. 

A koronavírus-válság kezdete óta első alkalommal ismét pozitívan ítélik meg a helyzetüket és bizakodással tekintenek  jövőbeli kilátásaik elé a gazdasági szereplők Ausztriában. Az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet havi rendszeres  felmérésen alapuló konjunktúraindexe áprilisban az előző havihoz képest 15,3 ponttal  plusz 11,7 pontra emelkedett, így tavaly március óta első alkalommal tért vissza a pozitív tartományba. 

Ausztria 300 millió eurós programot indít nyáron a tartósan munkanélküliek támogatására. Nyugati szomszédunknál április 30-a hagyományosan  a munkanélküliek napja. Az ebből az alkalomból bejelentett Ugródeszka elnevezésű nagyszabású program célja 2022 végéig minimum  ötvenezer tartósan munkanélküli visszavezetése a munka világába. 

A 2019-es 21,1 millió után tavaly mindössze 12 millió üdülési célú utazáson vettek részt a 15 év feletti  osztrák lakosok. Ezekbe az utazásokba nemcsak a kereskedelmi szálláshelyek, hanem rokonok és ismerősök felkeresése  is beleértendő. Az utazások száma így tavaly a 2000-es szint közelébe esett vissza, amikor 13,9 milliót regisztráltak. Az  üzleti utak száma 55,7 százalékkal 1,6 millióra csökkent a 2019-es 3,6 millióról.  

PRINT LAPOK