Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Megsegítik a kisvállalkozókat
2021. June 08.
Törökország új 5 milliárd török lírás (604 millió USD) összegű támogatási csomagot dolgozott ki a kkv-k és a kereskedők támogatására. A cél az eddigi legszigorúbb lezárás gazdasági következményeinek enyhítése.

A támogatás elsősorban olyan kis- és  középvállalkozások pénzügyi támogatására irányul, amelyeket súlyosan érintenek a korlátozások. A csomag részeként  a mikrovállalkozásoknak legfeljebb 30 ezer TL, a kisvállalkozásoknak pedig 75 ezer TL-t különítenek el. Emellett június  végéig meghosszabbították az elbocsátási tilalmat. 

Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, de így is közel két éve nem tapasztalt ütemben nőttek áprilisban a fogyasztói árak Törökországban, ennek oka a helyi fizetőeszköz gyengülése és a drága nyersanyagimport. A  török statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban 17,14 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz  képes ez a legmagasabb érték 2019 májusa óta. Elemzők valamivel rosszabb adatra számítottak a márciusban  mért 16,19 százalékot követően.

Az idei év első negyedében a török export éves szinten 17,2 százalékkal nőtt, s elérte az 50 milliárd dollárt. A januártól  márciusig tartó időszakban az import 9,6 százalékkal emelkedett, elérve a 61,2 milliárd dollárt, így a külkereskedelmi  hiány 11,4 milliárd dollár volt, ami 15,2 százalékos csökkenést jelent. 

A személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek értékesítése Törökországban áprilisban éves szinten 132,4%-kal  nőtt, közel 61 s félezer járművet értékesítettek a hónap során. Az eladások azonban jóval elmaradtak a márciusban  eladott rekordszámú 96.428 darabtól, és 5%-kal alacsonyabb az érték az elmúlt 10 év áprilisi átlagadataihoz képest  is.

Törökország nemzeti légitársasága, a Turkish Airlines egyike az első nagy légitársaságoknak, amely nyereséget ért el ebben az évben, mivel a légi áruszállításból származó bevételek ellensúlyozták a koronavírus-járvány által okozott  meredek utaslétszám-csökkenésből eredő bevételkiesést. A Turkish Airlines 438 millió TL (61 millió USD) nettó  nyereséget ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi, mintegy 2 milliárd TL veszteséggel.

Az idegenforgalomból származó bevételek 40%-kal, a külföldi turistaérkezések száma pedig 54%-kal csökkent az első  negyedévben, mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások továbbra is sújtották a  devizabeáramlás szempontjából kulcsfontosságú szektort.

A török gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Törökország 50 millió adag Szputnyik V vásárlásáról kötött megállapodást, az egyezmény értelmében Oroszország fél  éven belül a teljes rendelést leszállítja, a készítmény első részlete pedig májusban érkezik az országba. A Szputnyik V  beszerzése mellett a török Viscoran gyógyszercég az oltóanyag gyártásáról is szerződést írt alá az Orosz  Közvetlen Beruházási Alappal (RFPI). A tervek szerint az elkövetkező hónapokban több török üzemben megkezdik az  orosz készítmény gyártását.

 

PRINT LAPOK