Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Mintafalu Kambodzsában, magyarokkal
2021. January 26.
A kambodzsai vidék infrastrukturális fejlesztését célzó, „100 mintafalu”-projektbe történő magyar bekapcsolódásról is folytattak online tárgyalásokat a magyar-kambodzsai GVB alakuló üléséhez kapcsolódva.

A magyar kormány lendületet akar adni a magyar-kambodzsai kapcsolatoknak. Ennek tavaly novemberi jele volt a phnompeni magyar külképviselet, azaz a magyar konzulátus újbóli megnyitása. Idén januárban megalakult a két ország gazdasági együttműködési vegyes bizottsága.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok áttekintése mellett ugyanis a vegyes bizottsági alakuló ülés és a magyar-kambodzsai üzleti együttműködések lehetősége volt a témája a Tekreth Kamrang asszony, a kambodzsai Kereskedelmi Minisztérium államtitkára és Joó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára közötti megbeszélésnek.

A Magyar-Kambodzsai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésére 2021. január 20-21. között került sor online formában, Joó István, illetve Tekreth Kamrang elnökletével. Az esemény során a társelnökök áttekintették a két ország közti kapcsolatok fejlődésének legperspektivikusabb területeit, kiemelten a mezőgazdaságot, a vízgazdálkodást, az oktatást, a sportot, valamint a turizmust.

Tárgyaltak a kambodzsai vidék infrastrukturális fejlesztését célzó, „100 mintafalu”-projektbe történő magyar bekapcsolódásról is, amire elsősorban a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, valamint a digitális kormányzás területein nyílhat lehetőség kötött segélyhitel program keretében, ezzel kapcsolatban a felek megkezdik az előzetes egyeztetéseket.

Joó István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a külföldi diákok magyarországi képzésére; a Stipendium Hungaricum program keretében felajánlott ösztöndíjak keretszámának megduplázása révén már a 2021/22-es tanévtől kezdődően évente 30 kambodzsai diáknak lesz lehetősége Magyarországon megkezdeni felsőoktatási tanulmányait.  

Ami a gazdasági kapcsolatokat illeti, a megbeszélésen elhangzott, hogy az országaink közötti külkereskedelmi forgalom az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott; 2016 és 2019 között csaknem megnégyszereződött. Ennek további előmozdítása érdekében a felek egy, a két ország üzletembereinek részvételével megtartandó üzleti fórum mielőbbi megrendezését határozták el.

A hanoi nagykövetségünk honlapján szereplő adatok szerint Kambodzsa külkereskedelmi termékforgalmunkat tekintve 2016-ban Magyarország 154. kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 0,0005%-ot tett ki. Az exportunkban 0,0004%-os súllyal a 169., míg az importunkban 0,0007%-os részaránnyal a 100. helyet foglalta el. A kétoldalú áruforgalom 2016-ban 1,05 millió USD volt. A magyar export 0,41 az importunk 0,64 millió dollárt tett ki. Exportunk elsősorban textilipari és nyomdaipari gépekből, textilipari alapanyagokból és szállítóeszközökből állt. Az importunkban a főbb termékek a rizs, kerékpár és ruházati cikkek és öltözék-kiegészítők voltak. Kereskedelmi forgalmunk 0,23 millió USD többletet mutatott Kambodzsa javára. Az összefoglaló szerint gazdasági-kereskedelmi kapcsolataink bővítésére a következő területeken kínálkoznak lehetőségek: élelmiszeripari termékek, egészségügyi berendezések, műszerek, gyógyászati termékek, gépipari termékek, mezőgazdasági, környezetvédelmi technológiák átadása, víz-és hulladékgazdálkodás, IKT.

Kambodzsa 65 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, két évvel azután, hogy függetlenné vált. Hazánk 25 évvel ezelőtt zárta be phnompeni nagykövetségét. A hanoi magyar nagykövetség részeként a kambodzsai fővárosban megnyílt konzulátus remélhetőleg az újrakezdés lendületét fogja adni a két ország kapcsolatainak – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konzulátus tavaly novemberi ünnepélyes megnyitóján. Szólt arról, hogy a magyar kormány támogatja az újonnan megnyíló délkelet-ázsiai piaci lehetőségeket kihasználni akaró magyar vállalatokat, ezért úgy döntött, hogy Kambodzsában is megteremti a magyar vállalatok sikerének legfontosabb feltételeit. Az első legfontosabb feltétel a személyes jelenlét, amelyet a magyar konzuli képviselet biztosít. A második a pénzügyi feltétel: a magyar Eximbank hitelkeretet hozott létre a magyar-kambodzsai vállalatközi együttműködés finanszírozására.

Novemberben aláírták a mezőgazdasági és a vízgazdálkodási témájú együttműködési szándéknyilatkozatokat, valamint a kétoldalú légiközlekedési megállapodást.  A gazdasági együttműködések további erősítését szolgálja a tervek szerint egy 150 millió dolláros, kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében magyar cégek a mezőgazdaság, a digitalizáció, a vízgazdálkodás és az élelmiszer-feldolgozás területén tudnak majd beruházni Kambodzsában.

PRINT LAPOK