Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Modernizál az Óvártej
2021. March 27.
A koronavírus-járvány okozta megpróbáltatások ellenére is erős maradt a hazai élelmiszeripar, amelynek termelési értéke nyolc százalékkal nőtt tavaly. Beruházásához kormányzati támogatást kap az Óvártej.

A beruházásösztönzési program részeként a magyar élelmiszeriparban 163 beruházás valósul meg 84 milliárd forint értékben.

A 2013 óta olasz tulajdonban lévő Óvártej Zrt. például 1,1 milliárd forint értékben épít egy 1200 négyzetméteres csarnokot és szerez be olyan gépeket, amelyekkel húsz százalékkal tudja növelni kapacitását, ehhez 294 millió forint magyar állami támogatást kap.

A korábbi fejlesztésekkel a vállalat az elmúlt három évben megduplázta a feldolgozott tej mennyiségét, ma már több mint negyven tehenészetből szállítják az üzembe a tejet, a kész sajtok 94 százalékát pedig exportálják.

Az Óvártej Zrt. elsősorban a vendéglátóipar számára gyártott sajtokat, főként mozzarellát, de az éttermek bezárásával megrendelései visszaestek. A most induló beruházással és a termékek korábbi átalakításával a legmodernebb technológiákat használva tudnak több és egészséges terméket előállítani. Az Óvártej Zrt.-t tulajdonló olasz Valcolatte cégcsoport termékeket szállít többek között a Közel- és a Távol-Keletre, valamint Észak-Amerikába is. A mosonmagyaróvári üzem kapacitásának növekedésével a Magyarországon gyártott termékek is alkalmasak lehetnek arra, hogy ezekbe a régiókba szállítsanak.

Az Óvártej Zrt. jogelődjét, a Magyar Királyi Tejgazdasági Állomást 1903-ban alapították. A cég 2013-ban lett az olaszországi Emilia-Romagna tartományban található Valcolatte sajtkonzorcium tagja, mozzarella gyártósorukat 2015-ban adták át. Az Óvártej Zrt. exportjának 95 százaléka Európába irányul.

Az olasz vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösség Magyarországon. Olaszország hazánk ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly majdnem elérte a tízmilliárd eurót.

PRINT LAPOK