Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Modernizálnak a spanyolok
2021. May 29.
Mintegy ötmilliárd forint értékben növeli magyarországi kapacitásait két spanyol autóipari cég. A Gestamp és az Ames beruházásaihoz a magyar kormány összesen egymilliárd forint, azaz 20 százalék támogatást ad.

A most megszületett, s Madridban bejelentett megállapodásnak köszönhetően a Gestamp 850 millió forint értékben fejleszti móri akkumulátor-összeszerelő bázisát, míg az Ames szentgotthárdi üzemében modernizálja az autóipari fémtermékek gyártási folyamatát 4,1 milliárd forint értékben.

Magyarországon 220 spanyol vállalat működik, amelyek több mint ötezer embernek adnak munkát. A spanyol vállalatok leginkább olyan ágazatokban mutatnak érdeklődést a magyarországi befektetések iránt mint az autóipar, a vendéglátás, a megújuló energiák és a közlekedés.

Újraindul az Iberia légitársaság közvetlen légi összeköttetése a két ország között, amely eddig a koronavírus-járvány miatt szünetelt. 

Már látszódik a növekvő infláció, hiszen áprilisban az elemzők által várt adathoz képest is némileg magasabb volt a fogyasztói árindex emelkedése Spanyolországban. Az  áremelkedés így sem okozott meglepetést, nagyrészt az alacsony tavalyi bázisnak tudható be. 

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban, a koronavírus-járvány miatt természetesen rendkívüli  egészségügyi óvintézkedések bevezetése mellett. A főváros mintegy 24 ezer fő befogadására alkalmas Las Ventas nevű  arénájába hatezren léphettek be, kötelezően maszkban. A nézőket üres székek és sorok választották el egymástól,  legfeljebb hatan ülhettek együtt azok, akik egy társaságként érkeztek az eseményre. A büfék ezúttal zárva maradtak. 

PRINT LAPOK