Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Munkabértámogatás prolongálva
2021. May 18.
Törökországban további három hónappal meghosszabbítják a koronavírus kitörése által sújtott vállalatok alkalmazottainak bértámogatási programját. A juttatás minden iparágat megillet, még júniusig folyósítják.

Az intézkedés oka, hogy a rövid távú munkavállalási támogatás, amelynek keretében az emberek fizetésük kétharmadát kapták, március végén lejárt, és a vállalkozások annak meghosszabbítását szorgalmazták. Kérésük teljesült.

Az idén a török líra január óta 14 százalékot veszített értékéből, így a dollárral szemben április 26-án elérte a 8,48-os, míg az euróval szemben a 10,27-os szinteket. A gyengülés mögött egyszerre több kiváltó tényező is áll: Sahap Kavcioglu egy hónapja kinevezett jegybankelnök első, bankvezetőként adott televíziós interjújában kijelentette, hogy egyelőre kitart ugyan a szigorú monetáris politika mellett, de a további kamatemelés ártana a reálgazdaságnak. Emellett fokozódott a feszültség Washington és Ankara között, miután Joe Biden amerikai elnök hivatalosan népirtásnak ismerte el az Oszmán Birodalom által 1915-ben másfél millió örménnyel szemben elkövetett gyilkosságokat. A bejelentésre Ankara heves tiltakozással reagált.

Törökországban a belföldi turisztikai kiadások éves szinten 34,1%-kal csökkentek 2020-ban a koronavírus-járvány következtében. A lakosok tavaly mintegy 32,2 milliárd török lírát (TL), azaz 4,6 milliárd dollárt költöttek belföldi utazásokra. A múlt évben 35,4 millió belföldi turistát regisztráltak, a belföldi turisták által a törökországi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 469 milliót. A vendégéjszakák átlagos száma 10,9 volt, míg az átlagos kiadás utazásonként 753 TL-t tett ki.

PRINT LAPOK