Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Német és francia vírusharc
2020. October 29.
Franciaországban október 30-tól ismét általános karantén lép életbe, Németországban november 2-tól tavasz óta nem tapasztalt szigorításokat vezetnek be, például a vendéglátóiparban és a kulturális szektorban.

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már egy hét alatt duplájára emelkedik, tíz nap alatt pedig kétszeresére nő az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma, ezért közös erőfeszítéssel ki kell szabadulni a robbanásszerű növekedésből – fogalmazott Angela Merkel, miután megbeszélést folytatott a tartományi kormányfőkkel.

Mivel az esetek 75 százalékában nem tudni, miként történt a fertőzés, ezért széles körben kell csökkenteni a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat. Ha ugyanis nem lehet követni a vírus útjait, akkor ellenőrizetlenül terjed tovább, ez pedig nagyon hamar súlyos következményekhez, egyebek mellett az intenzív osztályok telítődéséhez és gyógyszerhiányhoz vezet  – tette hozzá a német kancellár.

Az egészségügyi hatóságok akkor tudják feltárni valamennyi fertőzési láncolatot, ha a megelőző hét napon kiszűrt fertőződések százezer lakosra vetített száma 50 alatt van. Ezt az állapotot kell ismét elérni a jelenlegi 87-es mutató helyett – jelölte meg a célt. (A fertőzésgyakoriság mutató szeptember 27-én még 13,4-en állt.)

Németország segíti a korlátozások sújtotta hazai cégeket, vállalkozásokat, szervezeteket. A színházakat és sportegyesületeket például azzal, hogy bevételkiesésük 75 százalékát megtéríti. Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót fordítanak.

Erről Markus Söder bajor kormányfő úgy nyilatkozott: egyedülállóan nagyvonalú támogatást biztosítanak az újabb korlátozások kárvallottjainak. Hozzátette, hogy az emberek a járvány erősödése miatt eleve óvatosabbak, így egyáltalán nem az a helyzet, hogy teltházas mozik, vendéglők vagy szállodák működését kell felfüggeszteni négy hétre.

A korlátozások persze így is nagyon súlyosak, de nem lehet tovább várni velük. Az elkövetkező hónap azonban jó alap lehet ahhoz, hogy Németország átvészelje a telet.

Michael Müller berlini polgármester szerint minden nap számít. Az iskolák és óvodák működésének fenntartása viszont azért kiemelten fontos, mert bezárásuk drámai társadalmi következményekhez, például a családon belüli erőszak elharapódzásához vezetne.

A november 2. és november 30. közötti időszakra vonatkozó szabályok szerint legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen. A vendéglők csak elvitelre főzhetnek, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. Befagyasztják az amatőr sport intézményrendszerét. A fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi olyan szolgáltatónak kényszerszünetet kell tartania, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges az ügyféllel, vendéggel. A kiskereskedelemben új szabály, hogy az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat.

Franciaországban október 30-tól ismét lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezése érdekében. Bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek. Az egyetemi oktatás online folytatódik, viszont a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. A korlátozások december 1-jéig biztosan érvényben maradnak.

Az említett időszakban csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus. El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében, de senki nem hagyhatja el azt a régiót, ahol él. Csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. Bár a munkába járás engedélyezett lesz, az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább, mert – mint az államfő fogalmazott – a gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze. A tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett, az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le. Most az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett az idősotthonokban és a kórházakban a hozzátartozók látogathatják közeli hozzátartozóikat. 5800-ról 10 ezerre növelik a kórházi intenzív ágyak számát, mert a kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.

Macron elnök azt reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, s addigra újranyithatnak az üzletek is.

PRINT LAPOK