Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Németországi várakozások
2020. November 17.
A vártnál kisebb (-5,1 százalékos) gazdaság visszaesésére számít az idén, 2021-ben pedig 3,7 százalékos GDP növekedésre számít a német szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület.

Ez nagyjából megegyezik a német gazdaság 2009-es válság elején tapasztalt csökkenésével. A válság előtti szintre történő visszatérésre 2022 első negyedéve előtt nem kerül sor a testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa szerint – derül ki Varga Renáta, a berlini magyar nagykövetség külgazdasági attaséjának összegzéséből.

A Szövetségi Gazdasági Minisztérium őszi prognózisában 5,5 százalékos  GDP csökkenést, míg 2021-re 4,4 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre. A szakértői csoport méltatta a szövetségi kormány válság idején hozott, gyors és hathatós intézkedéseit. A gazdaságélénkítő csomag erőteljes növekedési lendületet adott a gazdaságnak, és a rövidített munkaidő széles körű alkalmazása valószínűleg megakadályozta a munkahelyek jelentős elvesztését.

A tanulmányt Angela Merkel (CDU) kancellár sajtótájékoztató keretében mutatta be. A kancellár a járvány második hullámát illetően abból indul ki, hogy az ­–az oltóanyaggal kapcsolatos biztató hírek ellenére –, keményebb lesz az elsőnél, különösen mert rossz évszakra esik. Az alaptörvénybe foglalt adósságfék kapcsán kiemelte, hogy a szabályozás a jelenlegi válságban is elég flexibilis és a következő években is iránymutató kell legyen, ezért hiba lenne feladni.

A gazdasági tanácsadó testület a GDP körülbelül 7 százalékos csökkenésére számít az euróövezetben, a leginkább érintett országok között Spanyolországot, Olaszországot és Franciaországot látják.  2021-re ugyanakkor már 4,9 százalékos növekedést prognosztizálnak. A vírus dinamikus terjedése további gazdasági kockázatokat rejt magában.

Az elemzés szerint a politikusok gyorsan és határozottan cselekedtek, kiterjedt monetáris és fiskális politikai intézkedéseket hoztak, amelyek támogatták a gazdaságot a válság idején. A támogatási keretek még nem merültek ki, és továbbra is rendelkezésre állnak. Nem minden intézkedés bizonyult azonban hatásosnak.

A szakértők kritikával illették az ÁFA ideiglenes csökkentését. A bölcsek tanácsa az adókedvezmények kibővítését és az áthidaló támogatásnak a válságtól való érintettség szerinti nagyobb differenciálást javasolta. Az energiaárak reformja is pozitív lendületet adna a gazdaságnak.

Érdekesség ugyanakkor, s ez ellentmondani látszik a bölcsek tanácsa véleményének, hogy a müncheni ifo gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése szerint hasznosnak bizonyult az áfacsökkentés – tudtuk meg a Világgazdaság tudósításából. A német áruházláncok ugyanis szinte teljes egészében továbbadták a július elsején bevezetett áfacsökkentést a vásárlóknak.

Az ifo a Rewe áruházlánc online kínálatában szereplő 60 ezer árucikk árának alakulását vizsgálta meg felmérésében, és megállapította, hogy a viszonylag nagy versenynek kitett termékkategóriákban nagyobb mértékben ment át az áfacsökkentés hatása, mint az alacsony konkurenciával bíró kategóriákban.

A korábban vizsgált áfacsökkentésekhez képest, amikor annak hatása jellemzően csak részben és az idő előrehaladtával egyre kevésbé jutott el a vásárlókhoz, a mostani „meglepően hatékonynak” bizonyult a tanulmány szerzői szerint.

Olaf Scholz német szövetségi pénzügyminiszter ugyancsak méltatta az áfacsökkentés hasznosságát. „Az árcsökkentés eljutott a lakossághoz” – mondta, s hozzátette: „Az árak érezhetően csökkentek, elsősorban a szupermarketekben, ahol napi szükségleteinket tudjuk kielégíteni. Ez nemcsak a gazdasági konjunktúrának hasznos, de azokat segíti elsősorban, akiknek kevés pénzből kell gazdálkodniuk”.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogyan alakulnak majd az árak január elseje után, amikor lejár az áfacsökkentés hatálya. Az ifo tanulmánya szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a megelőző csökkenésénél nagyobb mértékben fognak emelkedni. Legalábbis más országokban korábban bevezetett áfacsökkentésekből leszűrhető tapasztalatok alapján erre lehet következtetni.

Lehet, hogy összességében és hosszabb távon mégis igaza van a bölcsek tanácsának?

 

 

PRINT LAPOK