Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Kult
Őrizzük meg önmagunkat
2021. March 28.
Újszerű helyzet, amiben élünk, a szokottól eltérő szabályokkal, viselkedéssel, bezártsággal, betegséggel, halállal. Feldolgozható-e a félelem? Hogyan juthatunk át a nehéz helyzeteken? Ismét itt a Bencs SzalON!

„Ha úgy bánsz az emberekkel, amilyenek, akkor olyanok is maradnak. De ha úgy bánsz velük, amilyennek lenniük kellene, akkor segíted őket azzá válni, amivé képesek” – ez a Goethe-idézet dr. Móré E. Csaba egyik kedvenc mottója. A pszichiáter, egészségügyi közgazdász és menedzser, osztályvezető főorvos Kováts Dénes újságíró vendége volt a Bencs SzalON-ban, ahol többek között arról esett szó, hogyan őrizzük meg önmagunkat járvány idején. Az alig húszperces video itt tekinthető meg:

„Ha a jót keressük az emberekben, valószínűleg ki is tudjuk hozni belőlük, ezzel pedig a saját életünket is könnyebbé tesszük” – fogalmazott a pszichiáter, aki szerint ha mindenkiben a hibákat látjuk, azt fogjuk érzékelni, hogy olyanokkal vagyunk körülvéve, akik nem tökéletesek. Sokkal nyugodtabbak leszünk, ha mindenkiben megtaláljuk azt, amiért szerethető. – „Vannak olyan kihívások, amelyek arra sarkallják az embert, hogy elemezze az adott helyzetet és megvizsgálja, mennyire veszélyes, milyen eszközök állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy megoldja, mi tehet azért, hogy a lehető legjobban jöjjön ki belőle. A pandémia arra kényszerített bennünket, hogy átalakítsuk a mindennapjainkat, és belássuk: bizonyos szokásainkat átmenetileg meg kell változtatnunk, és több kedvelt tevékenységet ki kell iktatnunk az életünkből. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos a tisztánlátás: nem mindegy, hogyan jutunk információkhoz, azokat hogyan szűrjük és miként értelmezzük. Aki minden hírt elolvas, egy idő után bizonytalanná válik, nem beszélve arról, hogy az agyunknak is van egy terhelhetőségi határa, és időnként szükség van arra, hogy megtisztítsuk, s képletesen friss levegőhöz juttassuk.”

Érdemes meghallgatni a beszélgetést, melyben a járványhelyzet lelki egészségre gyakorolt hatásáról is beszélgetett a házigazda és vendége!

PRINT LAPOK