Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Padlón a szlovák turizmus
2021. May 19.
A szlovákiai vendéglátóhelyek forgalma és látogatottsága februárban az előző februárhoz képest 93,9 százalékos visszaesést könyvelt el. A februári forgalom csaknem egészét szlovák állampolgárok produkálták.

A szlovákiai hotelek, panziók, vendéglátó- és szálláshelyek forgalma brutálisan visszaesett az elmúlt évben, ám idén februárban a bezárt síközpontok miatt az ágazat továbbra sem tudott kilábalni a válságból. A látogatottság februárban mindössze 29,4 ezer főre tehető, és elsősorban munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt az arra járó utazókról van szó – tehát nem turistákról. A turizmus februári forgalmának csaknem egészét szlovák állampolgárok produkálták. Januárhoz képest 10%-kal nagyobb személyforgalmat tapasztaltak ugyan a vendéglátósok, de ez így is csak 134,6 ezer éjszaka/főt jelent, ami az egy évvel korábbi adathoz képest 90,3%-os visszaesés. Sokatmondó adat: a vendéglátóipari egységek személyforgalma tavaly februárban 482 ezer fő volt és 1,4 millió vendégéjszakát könyvelhettek el.

A szlovák közlekedési minisztérium április 21-én délelőttől nyitotta meg az idegenforgalmi és éttermi vállalkozásoknak nyújtott támogatások újabb fordulóját. Az érintett vállalkozások a 2020. november 1. és 2021. március 31. közötti időszakban regisztrált bevételkiesésükre igényelhetnek támogatást, amely azonban nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. Az újabb – 120 millió euróval növelt – támogatás révén az ágazatnak biztosított folyósítás eléri a 220 millió eurót. A támogatás feltétele, hogy az adott vállalkozás bevételei az adott hónapban minimum 40 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ilyen esetben a bevételkiesés 10 százalékát fedezi a támogatás.

Új hidak erősítik majd a magyar-szlovák együttműködést, ugyanis három új közúti határhíd is épül a következő években az Ipolyon, javítva ezzel a Magyarország és Szlovákia közötti közlekedési kapcsolatokat. Az Ipolydamásdot Helembával összekötő átkelő magyar oldalán már elkezdődtek a terepmunkálatok, a szlovák területen azonban a járványhelyzet miatti határzár késlelteti a munkakezdést. Az összeköttetés a közlekedés könnyebbsége mellett elősegíti és felgyorsítja a határ menti együttműködést.

PRINT LAPOK