Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Pénzügyminiszteri bírálat
2021. May 17.
Asztalra csapott a miniszter a bankok negatív kamatai miatt Dániában; Oroszország gigabírságot rótt ki az Apple-re; francia mobilapplikáció készült a koronavírus ellen; alul parkoló, felül napelemek Párizsban.

A negatív kamatok miatt Simon Kollerup erősen bírálta az ország bankjait, mivel így az ügyfelek pénze egyre kevesebbet ér a számláikon. A dán pénzügyminiszter szerint elérte a tolerálható szintet, ezért vitát kezdeményez a gyakorlat felszámolásáról, ami persze felbolygatta az északi ország pénzügyi világát.

Az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat 12 millió dollár bírságot szabott ki az Apple-re a mobilalkalmazások piacán fennálló erőfölényével való visszaélés címén. A hatóság által kiadott közleménye szerint az Apple-re a Kaspersky Lab vírusvédelmi és internetbiztonsági cég tett panaszt, amely szerint az Apple „indokolatlanul elutasította” a Kaspersky Safe Kids szülői felügyeleti alkalmazást.

Franciaország elindította az „Együtt a Covid ellen" nevű mobilalkalmazást, amelyen tesztigazolásokkal és oltási bizonylattal könnyítheti meg a beoltott, illetve fertőzésmentes személyek életét. Az applikációt eddig 14,7 millió ember töltötte le, és a rendelkezésre álló nyomon követési funkciójának köszönhetően nagyban megkönnyíti a kontaktkutatók munkáját egy-egy pozitív eset kapcsán.

A párizsi Disneyland kétszeresen is hasznosít egy 24 focipályányi területet egy kézenfekvő, mégis innovatív projekttel: 9 ezer autó parkolóhelyét fedik be napelemekkel. A kalandpark üzemeltetőinek célja, hogy ne csak emlékezetes látogatást nyújtsanak, hanem jó példát is mutassanak a jövő nemzedékeinek a klímavédelem terén. A Disneyland Európa egyik leglátogatottabb látványossága, 1992-es megnyitása óta több mint 320 millió látogatót vonzott.

Az ír sziget lakóinak többsége szerint Észak-Írország 25 éven belül kiválik az Egyesült Királyságból és egyesül az Ír Köztársasággal. A BBC brit közszolgálati médiatársaság az ír sziget politikai megosztásának közelgő századik évfordulója alkalmából Észak-Írországban és Írországban is átfogó felmérést végeztetett egy közvélemény-kutató céggel.

PRINT LAPOK