Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Beruházási csúcs Magyarországon
2020. August 11.
Minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra 2019-ben – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Érdekesség, hogy Dél-Korea megelőzte Németországot a beruházók listájának élén.

Tavaly a magyar kormány összesen 101 nagyberuházásról tudott megállapodást kötni külföldi és magyar nagyvállalatokkal, ami hárommal több, mint a 2018-ban elért korábbi csúcs. A beruházások összértéke eléri az 1705 milliárd forintot, ami szintén abszolút rekordnak tekinthető, és a tavalyi GDP csaknem 4 százalékát teszi ki. A kormány összesen 156 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette ezeknek a beruházásoknak a megvalósulását.

Az új beruházásokkal létrehozott munkahelyeket 50 százalékkal magasabb fizetések jellemzik, mint a 2017-ben létrejötteket, ez pedig a magyar gazdaság dimenzióváltását tükrözi - tette hozzá Szijjártó Péter. A miniszter szerint ugyanis míg korábban szinte kizárólag termelésorientált nagyvállalatok érkeztek Magyarországra, addig most olyan új technológiákat alkalmazó cégek indítanak beruházásokat, amelyek igazodnak az új világgazdasági korszak által diktált elvárásokhoz. A magyar gazdaság orientációja ezzel a kutatás és fejlesztés irányába fordult. A miniszter abból a szempontból is egyedinek nevezte a tavalyi évet, hogy nem Németországból, hanem Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás. A keleti nyitás sikerét mutatja, hogy a 2019-es magyarországi beruházási érték mintegy 48 százalékát két koreai nagyvállalat hajtotta végre, a dél-koreai, japán és kínai beruházók pedig az új munkahelyek harmadát hozzák létre. A magyar tulajdonú társaságok tíz nagyberuházást hajtottak végre 2019-ben 126 milliárd forint összértékben.

Szijjártó Péter hangot adott annak a véleményének, hogy teljesen új korszakába lép át a globális autóipar, Magyarország pedig ennek az időszaknak az egyik vezető országa. Példaként említette, hogy tavaly nyolc olyan beruházás érkezett hozzánk, amely elektromos akkumulátorok, illetve alkatrészeik gyártásában érdekelt, emellett több cég is fejleszti magyarországi elektromosmotor-gyártását. Sikerként értékelte, hogy minden korábbinál több, összesen tizennégy üzleti szolgáltató központ jött létre 2019-ben Magyarországon. Az ilyen munkahelyek a jól képzett, több nyelvet beszélő fiataloknak biztosítanak magas fizetést nyújtó állásokat, segítve ezzel itthon maradásukat. Kiemelte: a magyar gazdaság több lábon áll és kiegyensúlyozott, ami biztonságot jelent. Erre utal, hogy a beruházások 20 különböző iparágban valósulnak meg. A területi kiegyensúlyozottságot mutatja, hogy minden megyébe érkezett beruházás, Budapest és Pest megye mögé Komárom-Esztergom megye zárkózott fel a rangsorban.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte: jelenleg is folyik egy-két, az autóipar megújulásához köthető, a tavalyi legnagyobbakhoz mérhető volumenű nagyberuházásról szóló tárgyalás.

 

PRINT LAPOK