Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Új PSA motorok Szentgotthárdról
2020. August 11.
Az autóipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata. A jelenleg is folyamatban lévő beruházások megvalósulása után az iparág teljesítménye eléri az évi tízezer milliárd forintot.

A Szentgotthárdon működő Opel gyár „zászlóvivőnek” számít - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára január elején, amikor egy 38 millió eurós beruházásnak köszönhetően elkezdték a gyárban az új PSA fejlesztésű háromhengeres benzines turbó motorok gyártását.

Ez a fejlesztés azt is jelzi, hogy a francia tulajdonos hosszú távon számít a szentgotthárdi gyár dolgozóinak munkájára. A magyar kormány is hozzájárult a beruházáshoz, és a jövőben is támogatni kívánja a tulajdonos minden törekvését, amely további fejlesztésekre irányul.

Yann Vincent, a PSA Group alelnöke köszöntőjében kiemelte: az új PureTech háromhengeres turbó motorok sorozatgyártásának megkezdése fontos lépés a cégcsoport életében. Sokat várnak Szentgotthárdon készülő motoroktól, amelyeknek kategóriájukban piacvezető szerepet szánnak. A fejlesztéseknek azonban a technológiai fejlődés és a hatékonyság növelése mellett a költségek csökkentését is szolgálniuk kell. A PSA célja, hogy 700 euróval csökkentse minden egyes általa gyártott jármű előállítási költségét. 2019-től költségcsökkentés miatt nem hoznak be kínai gyártású motorokat, bíznak az Opel-gyárakban végrehajtott fejlesztések sikerességében. Szentgotthárdon komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a motorgyártás területén. Az évi 350 ezer darabos gyártási kapacitás azt jelenti, hogy terveik szerint az itt készült motorokat számos, a PSA által gyártott Opel, Peugeot és Citroen modellbe építik majd be.

Grzegorz Buchal, a szentgotthárdi gyár igazgatója felidézte: mérnökeik és szakembereik úgy dolgoztak az új motorok gyártásának előkészítésén, majd kezdték meg a próbaüzemet és tették lehetővé a sorozatgyártás megindítását, hogy közben folyamatos volt a gyártás a többi üzemrészben.

Magyar Csaba, a fejlesztési részleg vezetője ismertette az új háromhengeres 110 és 130 lóerős, alacsony fogyasztású és környezetkímélő motorok műszaki paramétereit. Elmondta, hogy egyetlen tankolással akár ezer kilométer távolságot is meg lehet majd tenni azokkal az autókkal, amelyeket az új PSA motorok hajtanak.

PRINT LAPOK