Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Rengeteg német szurkoló marad otthon
2020. September 24.
Leginkább magyar szurkolók előtt játszák majd a Puskás Arénában a Szuperkupa-döntőt: a spanyolok után a németekről is kiderült, hogy a számukra felajánlott háromezer helynél jóval kevesebbet foglalnak majd el.

Mint ismeretes csütörtök este Budapesten rendezik meg a koronavírus-járvány első olyan nemzetközi labdarúgó-mérkőzését, ahol nézők is jelen lehetnek. A Bajnokok Ligáját megnyerő Bayern München és az Európa Liga-győztes Sevilla harcol az európai szuperkupáért, leginkább magyar nézők előtt.

Budapestet a múlt héten kockázatos területté minősítette Németország, és a kiutazni akaró szurkolók eleve csak negatív vírusteszttel léphetnek be Magyarország területére. A magyar szurkolói klub úgy tudja, a nehézségek miatt nagyon sokan mondták vissza az utat, pár száz szurkoló érkezik csak Münchenből Budapestre. Az már korábban kiderült, hogy Sevillából nagyjából ötszáz fő jön el.

A németek is otthon maradnak

Bár több mint kétezer müncheni szurkoló vett jegyet, a bajor miniszterelnöktől a Bayern edzőjéig sokan felszólaltak az utazás ellen, ami megtette a hatását. Markus Söder miniszterelnök egyenesen az utazás lemondására hívta fel a szurkolókat:

„A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk" – hangzott a nyilatkozta, amelyben azt is egyértelművé tette, hogy aki mégis elmegy, annak hazatértekor karanténba kell vonulnia. A Bayern edzője, Hansi Flick pedig azt mondta, nem érti, miért kell Budapesten, nézők előtt megrendezni a mérkőzést.

Mindennel és mindenkivel szemben azonban a Magyar Labdarúgó Szövetség azt állítja, hogy nincs veszély. A Twitteren szerda délután azt írták, a Puskás Aréna csütörtök este Európa legbiztonságosabb helye lesz.

Kísérleti alanyok vagyunk

Az Európai Labdarúgó-szövetség kísérletként tekint az első nézők előtti nemzetközi meccsre Európában, az itteni tapasztalatok alapján dönti majd el, hogy lehet-e hasonló mérkőzéseket rendezni a jövőben. A hazai járványhelyzet gyors romlása miatt azonban a terv egyre több kritikát kap. Porto polgármestere egyenesen perrel fenyegette meg a szövetséget, amiért az a járvány korábbi szakaszában elvette városától a rendezés jogát, Budapesten viszont gond nélkül megtartják az eseményt.

Az mindenesetre érdekes, hogy június 17-én, amikor az UEFA Budapestnek ítélte a szuperkupa-rendezés jogát, mindössze egyetlen koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. A nyáron a szervezőknek még jó ötletnek tűnhetett nézők előtt megtartani a meccset, ezen a döntésen pedig végül annak ellenére sem változtattak, hogy berobbant a járvány hazánkban.

 

PRINT LAPOK