Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Román euromilliárdok tartalékban
2021. January 10.
Az új román kormány az egészségügyi válság lezárását és a gazdaság talpra állítását nevezte legfontosabb céljának. Hírösszefoglaló halasztható hiteltörlesztésről, kártalanításról, megnőtt devizatartalékról.

Bizalmat szavazott a román parlament karácsony előtt Florin Citu miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alakított a december 6-i parlamenti választások után. Beszédében Citu kormánya európai elkötelezettségét hangsúlyozta, és az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt katonai és gazdasági kapcsolat továbbvitelét ígérte. A legfontosabb célnak az egészségügyi válság lezárását és a gazdaság talpra állítását nevezte.

Halasztható a hiteltörlesztés
A koronavírus-járvánnyal összefüggésben március 15-ig még be lehet nyújtani az igényeket a hiteltörlesztés halasztására, de a részletfizetés felfüggesztésének időtartama nem haladhatja meg a kilenc hónapot. A hiteltörlesztés halasztását 2020. március vége óta kérhették azok a cégek vagy magánszemélyek, akiknek a megelőző év azonos időszakához képest legalább 25 százalékos bevételkiesést okozott a koronavírus-járvány. Az új rendelet értelmében azok kérhetik továbbra is a hiteltörlesztés felfüggesztését, akik egyáltalán nem, vagy kevesebb, mint 9 hónapig vették igénybe korábban ezt a lehetőséget.

A román kormány június 30-ig meghosszabbította azt a programot is, amelynek értelmében az 50 év feletti állástalanokat, illetve a 16 és 29 év közötti munkanélkülieket teljes munkaidőre alkalmazó cégek egy éven keresztül havi 2500 lejes (kb. 187 ezer forint) állami támogatásban részesülnek.

Részleges kártalanítás a turizmusban
2020. utolsó napján jelent meg a Hivatalos Közlönyben a járvány miatt veszteségeket szenvedett turisztikai és vendéglátóipari cégek részleges kártalanítására vonatkozó kormányrendelet. Ennek értelmében támogatásban részesülhetnek az idegenforgalmi ügynökségek, a szállásadó és a vendéglátóipari cégek. Január végéig kidolgozzák az alkalmazási módszertant, utána online kezdődhet az igénylés. Az állam az elszenvedett bruttó veszteség legfeljebb 20%-át téríti meg. A veszteség pontos értékét a 2019-es és a 2020-as éves mérleg összehasonlítása alapján számítják ki. Az egy igénylőnek kifizetett kompenzáció értéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurót. A kompenzációs programra szánt összeg 500 millió euró, a kormányzati becslése szerint ebből az összegből 73.211 céget tudnak majd részben kártalanítani.

Nőtt Románia devizatartaléka
Tavaly 4,45 milliárd euróval, 37,38 milliárd euróra nőtt Románia devizatartaléka, az aranytartaléka pedig változatlanul 103,6 tonna volt, ami a nemzetközi piaci árnak megfelelően 5,13 milliárd eurót ért.

PRINT LAPOK