Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Románia a negyedik
2021. April 13.
Románia hazánk negyedik legfontosabb exportpiaca, a magyar tőke számára pedig a hatodik legfontosabb célország Románia. A két ország viszonyát a szoros egymásra utaltság jellemzi, közös sikertörténetekkel.

A magyar-román gazdasági együttműködés közös sikertörténetek sorával erősítette a két ország kapcsolatát – jelentette ki Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter a román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel, Claudiu-Iulius-Gavril Năsuittal folytatott megbeszéléseket követően. A kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 8 milliárd eurót.

A sajtótájékoztatón aláírták a Mátészalka-Csenger-Óvári-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről szóló megállapodást, amely már a harmadik autópálya-összeköttetés lesz a két ország között. Megállapodtak a határmetszési pontban, megvan a konkrét nyomvonal is, hazánk 2024-ben építi ki a magyar oldalon a határátlépési infrastruktúrát az M49-es gyorsforgalmi kiépítésével. Az új szakasz 2024-ben nyílik meg.

Az időszakosan működő 10 határátkelőhely közül az eleki, valamint a dombegyházi állandó átkelést fog biztosítani.

Még az idén megjelenik a kiírás a Budapest-Bukarest vasútvonal utolsó magyarországi szakaszán a második vágány kiépítésére.

Lezárult az a tender, amely lehetővé teszi a Fekete-tenger alól kitermelt gáz eljuttatását Magyarországra.

A rendezvényen aláírták azt a szándéknyilatkozatot is, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Román Kereskedelmi és Iparkamara fogalmazott meg a román-magyar vegyeskamara létrehozásáról.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsuit szerint a megállapodások biztosítják a gazdasági kapcsolatok bővítését, amely mindkét fél számára tartogat további kihasználható lehetőségeket. Véleménye szerint a gazdasági vegyes bizottság nagyon hasznos mechanizmus annak érdekében, hogy a román-magyar párbeszédet, valamint a startégiai partnerséget erősítsük országaink között, emellett tovább fejleszthetők a kétoldali beruházási, kereskedelmi, valamint az intézmények közötti együttműködések is.

A miniszter üdvözölte a romániai magyar beruházásokat, és hozzátette, hogy a román cégek magyarországi beruházásai is jelentős bővülés előtt állnak. A kapcsolatok fejlesztését indokolja az is, hogy a járvány felértékelte a minél rövidebb ellátási láncokat, ami megköveteli a közvetlen együttműködések erősítését a szomszédos államok között.

Ami a magyar vállalati eredményeket illeti, a Mol újabb 14 benzinkutat és 40 elektromos töltőállomást építhet ki a román autópályák mentén, a romániai OTP pedig 50 millió eurós tőkeemelést jelentett be, és már a 97. bankfiókját nyitotta meg. Az MVM lakossági szolgáltatásokat indított a szomszédos országban, a Richter pedig magyar kormánytámogatással fejleszti marosvásárhelyi üzemét. Magyar cégek 22 milliárd forint támogatást nyertek, 45 milliárd forintos romániai befektetéshez.

Fotó: KKM

PRINT LAPOK