Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Segítik az állatvédőket
2021. June 10.
A kormány az év elején indított állatvédelmi online párbeszéd nyomán kialakult társadalmi igényt figyelembe véve hozta meg a döntést, miszerint 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját.

Ez a bejelentés az Állatvédelmi aktualitások 2021 című konferencián hangzott el, ahol Nagy István agrárminiszter közölte: a kabinet az országszerte működő egyesületek támogatásán keresztül Magyarország minden megyéjében hathatós segítséget nyújt az állatvédőknek, az önkénteseknek, a menhelyek fenntartóinak.

Az online kérdőívet kitöltő több mint negyedmillió ember véleménye és az országjáró körutak tapasztalatai is azt mutatják, hogy az ivartalanítás az állatvédelem egyik legfontosabb feladata. Az elmúlt időszak erre irányuló programjai több tízezer ilyen beavatkozást tettek lehetővé. Nagy István szerint szigorúan fellépnek az állatkínzókkal, a tiltott állatviadalok szervezőivel, az illegális kutyaszaporítókkal és a gondatlan állattartókkal szemben.

A Nemzeti állatvédelmi program megújításában mérföldkőnek számított a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása, amely célként tűzte ki, hogy Magyarország öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem területén, valamint, hogy hozzájáruljon az élhető környezet és a versenyképes magyar vidék megteremtéséhez. A tanács a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen szeptembertől ingyenes, online képzési programot indít Gazdijogsi néven. A program arra szolgál, hogy az emberekben tudatosítsa, felelősséggel tartoznak állataikért.

Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, nagy problémát jelent az ebrendészeti telepek állapota és működése, a kóbor állatok magas száma, valamint, hogy ma Magyarországon virágzik az állatok illegális szaporítása. A civil szervezetek visszajelzési alapján pedig az ivartalanítás jelenti a legnagyobb gondot. A miniszteri biztos ezért fontos lépésként értékelte, hogy a kormány a Magyar falu programban fél milliárd forintos országos ivartalanítási pályázatot írt ki, amely 14 ezer állat ivartalanítására ad lehetőséget. Az 5000-nél kevesebb lakossal rendelkező települések önkormányzatai pályázhatnak, egy település legfeljebb 1,5 millió forintot igényelhet. A pályázat célja, hogy megteremtse az együttműködést az önkormányzatok és az ügyben érintett civil szervezetek között.   

Ovádi Péter megfogalmazása szerint a civil szervezetek adják az állatvédelem fő gerincét, egy civil szervezet pedig akkor működik jól, ha minimum három lábon áll: az állam, az szja felajánlások és a lakosság támogatását is maga mögött tudhatja. Az szja felajánlások alkotják a legstabilabb lábat, ugyanis az adatok szerint a második legtöbb felajánlás az állatvédő civil szervezetekhez érkezett. Persze még bőven van tartalék a rendszerben: 2020-ban a civil kezdeményezetteknek felajánlható szja 1 százalékos összege meghaladta a 20 milliárd forintot, miközben a felajánlások alapján a kiutalt összeg 9,6 milliárd forint volt.

 

PRINT LAPOK