Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Szerszámgyárát bővíti az Audi
2021. May 13.
Az Audi Hungária Zrt. 3,8 milliárd forintból bővíti szerszámgyárát Győrben, kormányunk 1,2 milliárdos hozzájárulásával. A cég adózott eredménye 2018-ban közel 440 millió euró, 2019-ben a 353 millió euró volt.

A Magyarországon működő német iparvállalatok a kormányzati támogatásokat kihasználva új beruházásokba kezdtek. Különösen igaz ez az autóiparra, amely több mint 30 százalékkal részesedik a magyar ipari kibocsátásból, és 170 ezer munkahelyet tart fönn.

Magyar kormányzati remények szerint hazánk az autózás új korszakába érve megerősítheti a vezető helyét a járműiparban, hiszen minden jelentős belföldi gyártó fontos szerepet szán az itteni gyárának az elektromobilitásban. Az Audi például elektromos motorokat készít Győrben, és olyan technológiákat honosít meg, amelyekre a leginkább szükség van a gazdasági megújuláshoz.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke köszönte a beruházáshoz kapott kormányzati támogatást, s bejelentette: az építési munkák már elkezdődtek, a tervek szerint 2022 nyarán be is fejeződnek. A győri üzem gyártócsarnoka 3800 négyzetméterrel, logisztikai csarnoka 2500 négyzetméterrel bővül. Karosszériagyártó berendezésekhez fejlesztenek szerszámokat, tavaly óta karosszériaelemeket is gyártanak. A mostani fejlesztés nem csupán a termelést bővíti, de annak színvonalát is fejleszti, a gyártás így pillanatok alatt tud majd átállni egyik feladatról a másikra.

Az Audi stratégiájában fontos szerepet tölt be a szerszámgyártás, hiszen a karosszériaelemek sorozatgyártása a legmagasabb szintű, magas hozzáadott értéket teremtő autóipari folyamatok közé tartozik. A győri üzem ennek a tevékenységnek nemzetközi szinten is fontos bázisa, a helyi szakképzés és felsőoktatás pedig az Audi Hungária innovációs képességének az alapja. Alfons Dintner közlése szerint az Audi folyamatos fejlesztéssel válaszol a kihívásokra, ennek köszönhető, hogy a vállalat a válság ellenére is eredményes évet zárt tavaly.

A német Audi 1994-ben kezdett Győrben járműmotorokat gyártani. A magyarországi leányvállalat napjainkban több mint 12 ezer munkavállalóval hazánk legnagyobb autóipari foglalkoztatója, tevékenysége a motorgyártáson túl a járműgyártásra, a szerszámgyártásra, a fejlesztésre is kiterjed. Az Audi Hungária Zrt. 2018-ban 7,3 milliárd euró, 2019-ben 8,5 milliárd euró nettó árbevételt ért el, túlnyomórészt külföldi értékesítésből. Adózott eredménye 2018-ban közel 440 millió euró, 2019-ben a 353 millió euró volt. 

PRINT LAPOK