Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Támogatás a német autóiparnak
2020. November 23.
Már ötmilliárd euróval támogatja az autóipart a német szövetségi kormány, nő a foglalkoztatás a feldolgozóiparban, leépít a Thyssenkrupp, új perspektíva a Masterplast előtt. Címszavak a német gazdaságról.

A Destatis német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint szeptemberben Németországban  a húsznál több alkalmazottat foglalkoztató feldolgozóipari vállalatoknál 5,5 millióan dolgoztak. Ez a szám ugyan 172 ezerrel, azaz 3 százalékkal kevesebb a 2019. szeptemberinél, de az idei augusztushoz képest már 0,2 százalékos emelkedést mutat.

A szövetségi kormány további hárommilliárd euróval, összesen már mintegy ötmilliárd euróval támogatja az autóipart. Most 2025-ig meghosszabbították az elektromos meghajtású járművekre adott állami támogatást és a nehézgépjárművek roncsprémiumát, illetve az úgynevezett innovációs bónuszt is, amely körülbelül további egymilliárd euró támogatásnak felel meg az ipar számára.

Ötezer fős leépítést jelentett be a Thyssenkrupp, hogy ezzel a lépéssel is mérsékelje a koronavírus-válság negatív hatásait. A most bejelentett döntéssel együtt már összesen 11 ezer alkalmazottól válnak meg a vállalatnál. A Thyssenkruppot komolyan érinti a koronavírus-válság, főként emiatt a 2021. szeptemberrel záruló pénzügyi évükre százmillió eurós nagyságrendű működési veszteséget prognosztizálnak. A 2020 szeptemberében zárult pénzügyi évben 1,6 milliárd eurós működési veszteséget könyveltek el a vállalatnál.

A Masterplast offenzív stratégiával vágott neki a Covid-időszaknak, jó ütemérzékkel egy németországi akvizícióval új iparágba, az egészségiparba is beléptek, ez mind hozzájárult ahhoz, hogy rekord bevételt és eredményt ért el a vállalat. A Masterplast profitál a pandémia alatti otthoni lakásfelújításokból, az épületenergetikai előírások szigorításából, de segítenek az állami építőipari ösztönzők is. Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalata, leányvállalataival 8 közép-kelet-európai országban biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet, export partnerei által az európai országok többségében jelen van.

Szigorított a vagyonos ügyfeleknek adott hitelek feltételein a koronavírus elterjedése óta a Deutsche Bank mert bár nőtt az ügyfelek hitelek iránti kereslete, a bank igyekszik csökkenteni a kockázatot. A pénzintézet sokkal konzervatívabb megközelítést alkalmaz az utóbbi hónapokban azon hitelfedezetek kapcsán, amelyek a koronavírus által leginkább érintett szektorokból és iparágakból valók. Példaként emelte ki a légi közlekedést, kereskedelmi ingatlanokat és utazási szektort.

Találni olyan cégeket is, amelyek jól jönnek ki a járványból, hiszen ilyenkor még nagyobb szükség van termékeikre. Ide sorolják például az üveggyártókat, amelyek a Covid-vakcinákhoz szükséges fiolákat állítanak elő, mint például a Schott AG és a Gerresheimer AG, valamint a vakcinák szállításához szükséges mélyhűtéses konténereket gyártó Va-Q-Tec AG.

A járványhumor egyik példája lehet az a viccesnek szánt, ám nem mindenki által értékelt hirdetés, amellyel a fiatalokat próbálja rávenni a korlátozások betartására a német kormány. A reklámkampány fő üzenete, hogy 2020-ban azok a legnagyobb hősök, akik otthon maradnak, és ezzel megakadályozzák az új koronavírus terjedését.

PRINT LAPOK