Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Támogató a horvát kormány
2021. May 31.
Horvátország gazdasági minisztériuma 1,14 milliárd kunát (150,5 millió euró) biztosít a feldolgozóiparban működő mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére. Két témakörben pályázhattak.

A vállalatok április 30. és május 31. között 500 ezer kuna és 7,5 millió kuna közötti támogatásokra pályázhattak, az elnyert összeget digitalizációra és az energiahatékonyság növelésére kell fordítani.

Horvátország ipari értékesítése februárban éves szinten 7,7%-kal csökkent. Az ipari értékesítés a külpiacon 4,5%-kal emelkedett a tavalyi év februárjához képest, míg a hazai ipari értékesítés 14%-kal csökkent.

A horvát kormány elfogadta a nemzeti reformprogramot és a konvergenciaprogramot. Az ország fejlődése számára kulcsfontosságú, több mint ezer oldalas dokumentum 47 milliárd kuna  (2244 milliárd forint) értékben tartalmaz strukturális reformokat és befektetéseket. 2023 végéig 3,6 milliárd euró (1299  milliárd forint) kölcsönt is felvesznek, amennyiben arra szükség lesz. A teljes összeg 66%-át helyreállításra, 34%-át az  ellenálló képesség növelésére fordítják. A földrengés utáni újjáépítésre 6 milliárd kunát terveznek költeni. Minden komponens emellett a zöld és digitális átállást is elősegíti. 

A horvát kormány a hatodik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996 óta, miközben az eddigieket sem  valósították meg a súlyos demográfiai gondokkal küszködő országban. A horvát statisztikai hivatal legfrissebb adatai  szerint tavaly a közel négymilliós országban több mint 20 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a  legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta. A mostani dokumentum a már létező stratégia átdolgozása  lesz, amelyet 2019-ben a demográfiai  megújulás érdekében dolgoztak ki. 

Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási  igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.

PRINT LAPOK