Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Támogatott növekedés
2021. February 27.
A külpiaci növekedési támogatási program keretében újabb nyolc magyar vállalat 25 milliárd forint értékben hajt végre beruházást külföldön, amihez 3 milliárd forintnyi állami támogatást kapnak.

A külpiaci növekedési támogatási programot azért indította el a kormányzat, hogy segítse a magyar vállalatokat a termelő, kutatási és szolgáltatási kapacitásaik kihelyezésében. Hetven milliárd forintos keretet különítettek el erre a célra, 157 vállalat nyújtotta be eddig a pályázatát, a most bejelentettekkel együtt 28 győztest hirdettek ki. Ezek a vállalatok összesen 80 milliárd forint értékben beruháznak jellemzően a Nyugat-Balkánon, amelyhez a kormány 42 milliárd forintnyi támogatást biztosított.

A most támogatott cégek közül hat a Nyugat-Balkánon, egy-egy Ausztriában, illetve Szingapúrban hajt végre beruházást.

A hajósi Aktív Kft. Szabadkán beton, acél és lakatos feldolgozóüzemet épít, a Nyíregyházán központtal rendelkező DSC2000 Kft. egy nagy kapacitású fémmegmunkáló üzemet létesít szintén Szerbiában. Az Openware, amely évente több mint 100 ezer köbméter hulladék elszállítását végzi, a Vajdaságban egy települési hulladékot begyűjtő, azt környezetkímélő módon hasznosító biogáz-előállítással foglalkozó üzemet létesít, míg a Sat-Trakt Kft. sörfőző üzemet hoz létre a vajdasági Szabadkán. A Geospeciál Ausztriában hajt végre beruházást: egy alpesi hotelt vásárol, azt bővíti ki és teszi a szolgáltatásait alkalmassá arra, hogy a koronavírus-járványt követően nagy létszámban fogadjon vendégeket. Az OLP-Tech, amely a világ legnagyobb naperőművének építésében is részt vett, naperőművet épít Bulgáriában, a Napkorról érkező Gémtech Kft. szintén napelemparkot létesít, Albániában. A Cellum csoport tagjaként működő MPP Zrt. pedig szingapúri központtal egy ázsiai fintech platformot hoz létre, megbízható digitális pénzügyi szolgáltatásokat terveznek fejleszteni.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint látható, hogy az ország számos pontjáról számos iparágban működő kis-, közepes és nagyobb vállalkozás él a külpiaci növekedési támogatási lehetőséggel.

A magyar export további növelése alapvető nemzetgazdasági érdek - mutatott rá Szijjártó Péter, aki kifejtette: az exportteljesítményben a továbblépés lehetőségét most már az biztosítja, ha a célpiacokon meg tudnak jelenni termelési kapacitásaikkal azon vállalatok, amelyek eddig alapvetően exportra termeltek. A termelés részleges kihelyezése az adott célpiacra jelenti az exportteljesítmény további növekedésének előfeltételét. Ráadásul, ha a magyar vállalatok külföldön hajtanak végre beruházásokat, akkor ez az export további növelése mellett azzal is jár, hogy újabb növekedési források kerülnek be a magyar gazdaságba azáltal, hogy a külföldön megtermelt profitot ezek a vállalatok Magyarországra hozzák.

PRINT LAPOK