Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Több mint 4500 áldozata van a koronavírusnak Romániában
2020. September 22.
Kevesebb megbetegedés, több áldozat. Bár legutóbb az átlagosnál kevesebb új fertőzést jelentettek Romániában, 45 koronavírusos beteg vesztette életét, így az áldozatok összlétszáma már meghaladta a 4500-at.

A stratégiai kommunikációs törzs szept. 22-i jelentésében szereplő 1059 újonnan diagnosztizált fertőzött 15 százalékkal kevesebb, mint az utóbbi két hét átlaga, a halálesetek száma viszont 18 százalékkal magasabb az átlagosnál. A járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy egyetlen napont több mint 30-cal emelkedett, és így ismét megközelítette az 500-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.
Az ismert aktív esetek száma több mint 500-zal 18 ezer alá csökkent kedden, a Covid-19-ben szenvedő betegeket kezelő kórházak terhelése is némiképp enyhült, kedden az előző napinál százzal kevesebb, 7119-et ápoltak kórházban. Az adatokat átlagosnak mondható 22 ezer teszt kiértékelése nyomán közölték.

 

A közegészségügyi hatóság heti elemzéséből kiderült, hogy - a külföldi utazások ritkulásával - az utóbbi időben csökkent, és egyharmad alá esett a saját kérésre végzett tesztek aránya. Románia 15 megyéjében (köztük Kolozs, Kovászna és Szatmár megyében) gyorsult, 7 megyéjében (köztük Hargita, Maros és Bihar megyében) lassult a járvány terjedése, a többi 19 megyében és Bukarestben egyenletesen terjed a fertőzés.
A közegészségügyi hatóság „veszélyeztetettségi” térképet is közölt az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján. A kilenc veszélyeztetett megye közül négy (Bihar, Kolozs, Fehér és Kovászna) Erdélyben található, rajtuk kívül a főváros is veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.

Forrás: MTI

PRINT LAPOK