Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Új Szilícium-völgy alakul
2021. May 26.
Alakul az új Szilícium-völgy Svédországban, ugyanis sok, milliárdos nagyvállalat számára vált vonzóvá Stockholm. A Spotifytól a Minecraftig számos techcég telepedett le az az utóbbi időben a svéd fővárosban.

A GDP-arányos tőkebefektetést tekintve az Európai Unióban már második Svédország, csupán Luxemburg előzi meg. Egy felmérés szerint az egy főre jutó befektetett tőkét tekintve már az első helyre került Európában Svédország, miután megelőzte Írországot és az  Egyesült Királyságot. A zenelejátszó alkalmazás és az online játékok mellett online fizetős rendszerek és elektromos  autótöltő állomások üzemeltetői is bázist építenek ki az északi országban. 

Bár a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások következtében a korábbival szemben már nem olyan egyszerű, de  azért továbbra is vállalhatnak külföldi munkát a magyarok. Dániában például folyamatosan keresnek magyar munkaerőt: idénymunkára és egész évre szóló szerződéssel egyaránt. Más kérdés, hogy a hirdetésekben ígért fizetés a hazai átlagbérekhez viszonyítva ugyan  jó, de lényegesen kevesebb a statisztikai hivatal által mért, az adott szektorban a dán munkavállalók által megkereshető összeggel…

A műanyagok a leginkább környezetszennyező anyagok közé sorolhatók, vélhetően senkinek nem kell bemutatni, milyen nagy károkat okoznak a vízi és a szárazföldi élővilágban. Sokszor találkozhatunk sajnos csodaszép természeti környezetben  a látképet elrontó műanyag szemétkupacokkal. Norvégiában újabban egyedi fejlesztésű applikációval küzdenek a műanyagszennyezés ellen.

A kínai NIO is terjeszkedni kezd Európában, a jelek szerint elsőként a villanyautókért rajongó Norvégiában. A NIO a Twitteren jelentette be a hírt. Ha autóik még nem is jelentek meg kontinensünkön, egy tervezőirodájuk már van Münchenben, egy fejlesztési központjuk pedig Oxfordban. Már évek óta szó van a NIO Európába jöveteléről, de végül riválisuk, a Xpeng megelőzte őket. 

PRINT LAPOK