Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Újfajta rendszámra készülhetünk
2021. June 07.
A Magyar Közlönyben megjelent az új gépjármű rendszámokat szabályozó kormányrendelet. Az eddigi három betű és három szám helyébe a négy betű és három szám kombináció lép, 2022. július 1-től vezetik majd be.

Az új gépjármű forgalmi rendszám alapelrendezése kétszer két betűből és három számból áll, de megmaradnak a különleges formájú változatok  és megmarad az EU-címer és a H betű is kék háttéren. Megkötés, hogy az első két betű vagy csak mással-, vagy csak magánhangzó lehet.

A taxik egységesen TX-szel kezdődő és sárga hátterű rendszámokat kapnak. Továbbra is világoskék lesz a diplomatarendszámok alapszíne, és esetükben CD-vel kezdődik a rendszám. Marad az oldtimereknek az OT. Az ideiglenes rendszámok I-vel kezdődnek majd.

A rendeletben pontosan és igen részletesen szabályozzák, hogy milyen színűnek kell lennie az új rendszámnak, és külön táblázat közli például „a rendszámtáblán alkalmazott, új állapotban lévő fényvisszaverő bevonat különböző színeinek fénysűrűségi együtthatóit”.

Azt írják, „a gyártó köteles az ellenőrzött minőséget minden rendszámtábla hátlapjába olyan beütött jelzéssel tanúsítani, amely tartalmazza:
a) a rendszámtábla forgalmazójának a nevét,
b) a rendszámtábla gyártójának nevét és címét,
c) a rendszámtábla gyártására és alapanyagára vonatkozó egyéb adatokat.
A biztonsági gyártóműi jelzés ne legyen eltávolítható a rendszámtábla megsértése nélkül.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki az új rendszámtáblák ügyében.

„A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be”. Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többlet terhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.

PRINT LAPOK