Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Újgenerációs benzinmotorok Szentgotthárdról
2021. March 07.
Szentgotthárdra hozza az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását a világ 4. legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis-csoport. A beruházást követő sorozatgyártás 2023 első felében indul.

Szentgotthárd eszerint fontos szerepet kap a Stellantis-csoport új hibrid stratégiájában, hiszen az 1,6 literes benzinmotorokat hibridautókba szerelik majd. Szentgotthárdon évi 200 ezer 1,6 literes benzinmotort gyártanak a jövőben, így a mostani évi 390 ezres 1,2 literes benzinmotor-gyártással együtt 590 ezerre bővül az üzem kapacitása. A sorozatgyártás 2023 első felében indul, az 50 százalékos kapacitásbővítés jelentős létszámnövekedést eredményez a jelenleg 800 munkavállalót foglalkoztató magyarországi vállalkozásnál.

A több tízmillió eurós beruházáshoz a magyar kormány egyedi döntés alapján készpénz- és képzési támogatást nyújt, a részletekről még tárgyalnak. A Stellantis az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA autóipari konszern egyesülésével jött létre januárban. A Stellantis-csoportnak több mint 30 országban vannak gyárai, világszerte 400 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 14 autómárkát gyárt, a fenntartható mobilitás szempontjából pedig a világelső pozíciót célozza meg.

PRINT LAPOK