Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Vagyonosodás és tüntetés
2021. May 30.
Tüntetők és rendőrök összecsapásaival ért véget Berlinben a munka ünnepére szervezett demonstrációk sora. Május elsején a tüntetők többsége az egyre extrémebb társadalmi egyenlőtlenségek ellen tiltakozott.

A demonstrálók  szerint a vagyon egyre koncentráltabban halmozódik egy szűk körnél, ami nem szolgálja a közösség fejlődését, a szűk  elit gazdagodása pedig fékezi a nemzetek előrejutását. 

Töretlenül javul a német vállalatok hangulata, ennek ékes bizonyítéka, hogy a német autóipar üzleti helyzetének Ifo-indexe is kétéves csúcsra emelkedett. A kedvező üzleti kilátások ellenére a német járműgyártók többsége a munkavállalók létszámának  csökkentését tervezi. Ez pedig az iparág szerkezeti változását tükrözi: az EU ambiciózus károsanyag-kibocsátási célkitűzései  ugyanis az ágazat szereplőit az elektromos járművek gyártása felé tereli, ami hosszú távon kevésbé munkaigényes, mint a belső  égésű motorok tervezése és gyártása. 

Az EU Bizottság a napokban hozza nyilvánosságra felülvizsgált ipari stratégiáját, amelyben a jövőben nagyobb hangsúlyt  kíván helyezni az állami támogatásokra a kiemelt iparágakban.

Peter Altmaier szövetségi gazdasági miniszter  átfogó programot kíván létrehozni a félvezetőgyártásának támogatására. „Készek vagyunk milliárdos projektek  finanszírozására, hogy Németország és Európa függetlenebbé válhasson” - mondta. 

A Siemens Healthineers  megemelte éves értékesítési és profit-előrejelzését, miután továbbra sem csillapodik a kereslet  a Covid-vírus jelenlétét kimutató gyors antigéntesztjei iránt. A német egészségügyi technológiai vállalat most már arra  számít, hogy eladásai 14–17 százalékkal nőhetnek a szeptember végéig tartó üzleti évében, egy részvényre jutó  nyeresége (EPS) pedig 1,9 és 2,05 euró között alakulhat. Korábban 8–12 százalékos bevételbővülést és 1,63–1,82 eurós  EPS-t vártak, utóbbi 1,61 eurót tett ki 2020-ban. 

A szeptemberi választások előjeleként lassan felpörög a választási kampány Németországban. Egy friss felmérés szerint most  a Zöldeknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy Angela Merkel utódját adják, ez pedig nem csak a CDU/CSU  pártszövetség kormányzásának végét jelentheti, hanem egy erőteljes környezetvédelmi fordulatot is hozhat a Bloomberg szerint. 

PRINT LAPOK