Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Védettséggel már szabad Szlovénia
2021. June 11.
Szabad az út, már a szlovén tengerpart is elérhető, miután a külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró után Szlovéniával is megállapodtak a védettségi igazolványok elfogadásáról.

Szlovéniában egyébként kiváltható a PCR-teszt oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Tizenhárom EU-tagállam már benyújtotta az igénylését az uniós helyreállítási pénzekre. Szlovénia 2,5 milliárd euró támogatást kért, amely 1,8 milliárd euró támogatásból és 700 millió euró  hitelből áll. A szlovén terv négy kiemelt pillér köré épül: zöld átmenet; digitális átalakulás; intelligens, fenntartható és  inkluzív növekedés; egészség és jólét, ideértve a hosszú távú gondozásba és a szociális lakhatásba történő  beruházásokat és reformokat.  

Míg márciusban éves szinten 0,1%-kal, addig áprilisban már éves szinten 2,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Szlovéniában. Ennek fő oka, hogy a villamosenergia árak 40,4%-kal nőttek az év negyedik hónapjában. Havi összehasonlítás alapján a  fogyasztói árak áprilisban 1%-kal növekedtek, az előző havi 0,3%-os emelkedést követően, mely főként a ruházati cikkek  és a lábbelik 8,1%-os drágulására vezethető vissza. 

Az ország kiskereskedelmi forgalma havi szinten 3,4%-kal, éves szinten 24%-kal nőtt márciusban  a februári 16,4%-os emelkedést követően. Ez volt a negyedik egymást követő hónap, mikor a kiskereskedelmi forgalom nőtt az előző hónaphoz képest. Éves  összevetésben a kiskereskedelmi értékesítés márciusban 24%-kal bővült, a februári 2,7%-ot követően. 

PRINT LAPOK