Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Vírus-mozaik
2021. March 31.
Nem feltétlenül az elrettentés, inkább az érdekességek oldaláról pillantunk rá most a COVID-helyzet monitorára. Adakozó bolgár képviselők, utazási tilalom, tesztfesztiválok és oltás szerepel mozaikunkban.

Követendő bolgár példa: saját, összesen egymillió eurót kitevő fizetésüket ajánlják fel a bolgár képviselők és a kormánytagok a közegészségügy részére a koronavírus-járvány visszaszorítására. A 240 bolgár képviselő határozatban döntött arról, hogy április 1. és május 13. (a jelenleg érvényben lévő szükséghelyzet vége) közötti fizetését felajánlja az egészségügy-minisztériumnak. Ez egyben a kormányfőt, a 17 minisztert, a 31 állami hivatal igazgatóját és más politikai intézmények vezetőit is kötelezi arra, hogy ők is ajánlják fel az azonos időszakra járó fizetésüket a tárcának.

Utazási tilalommal védik a britek az oltási kampány eredményeit, ezért egy új rendelet szerint komoly pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak Angliából külföldre utazni.

Féléves mélypontot ért el a pandémia miatti halálozások száma Nagy-Britanniában, utoljára szeptemberben volt hasonló. A koronavírus elleni oltásban a beadott első és a második dózisokkal együtt eddig több mint 30 millióan részesültek.

Újabb teszteseményt rendeztek Hollandiában, hogy felmérjék, hogyan lehet a legkisebbre csökkenteni annak kockázatát egy szabadtéri tömegrendezvényen, hogy valaki elkapja a koronavírust. Ezúttal az Amszterdamtól egyórányi autóútra lévő Biddinghuizenben bonyolítottak le szabadtéri fesztivált 1500 látogatóval.

A 620 ezres ország, Luxemburg mindkét szomszédja szigorít, de náluk hamarosan ki lehet ülni kávézni a vendéglátóhelyekre: részlegesen újranyithat ugyanis a vendéglátó szektor április 7-től, így az éttermek, bárok és kávézók a teraszon (november óta először) újra kiszolgálhatnak vendégeket.

Lakosságarányosan, egymillió főre vetítve Csehország (19,3) után Magyarországon (18,9) haltak meg a legtöbben a koronavírus miatt az elmúlt időszakban egy nemzetközi oldal, az Our World in Data információi szerint, a március 20-ai, 7 napos átlagadatok alapján.

Oroszország tájékoztatta az osztrák kormányt a koronavírus elleni Szputnyik-V vakcina ausztriai gyártásának lehetőségeiről, Oroszország ugyanis több osztrák céggel is tárgyalásokat folytat a vakcina ausztriai gyártásáról.

Tízezer adag orosz Szputnyik-V koronavírus vakcinát kapott az Egyesült Arab Emírségek adományaként Albánia. A fogadó ország már korábban megkezdte az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a 80 évnél idősebbek oltását a Pfizer és az AstraZeneca által gyártott vakcinákkal.

A 9,3 milliós Izraelben már a lakosság több mint fele megkapta a koronavírus elleni védőoltást második dózisát. A gyorsított immunizációs folyamat eredményeként most már enyhíthetnek a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokon. Izraelben december óta oltanak Pfizer vakcinával, ezt minden 16 év feletti lakos felveheti.

PRINT LAPOK