Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Zöld út a murcinak
2020. October 08.
Milliárdokkal segíti a bortermelőket a magyar kormány, emellett új bortörvény készül. Jövőre szabadon árusítható lesz a murci, sem forgalomba-hozatali engedély, sem laboratóriumi vizsgálat nem kell hozzá.

A kormányzat szerint a koronavírus-járvány próbára tette a bortermelőket is, ezért több intézkedéssel segítik őket annak érdekében, hogy eredményesebben értékesíthessék termékeiket.

Már korábban döntést hoztak arról, hogy 2,2 milliárd forintos átmeneti, vissza nem térítendő támogatásra nyújthatnak be igényt a kiírásnak megfelelő borászatok. Emellett a magyar borok népszerűsítésére, az értékesítés megkönnyítésére három éves, 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak az Európai Unió és a harmadik országok piacain.

Ugyancsak az ágazatot érintő hír, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új bortörvény, amelynek célja, hogy a jövőben csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei, és az eddig nem szabályozott területek is kellő figyelmet kapjanak.

Így például a murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása is szabályozást igényel, mert ez jelenleg rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. Az elképzelések szerint jövőre már szabadon árusítható lesz ez az ital, nem kell sem forgalomba-hozatali engedélyt szerezni hozzá, sem laboratóriumi vizsgálatot lefolytatni.

A törvény már a végső egyeztetés stádiumában van, és hamarosan benyújtják a parlament elé, az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe.

Az ellenőrzések hatékonyabbá tétele is kormányzati cél, a remények szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon átláthatóbbá válik a rendszer, emellett törvényalkotók szerint az új szabályozás nagyobb önállóságot biztosít majd a termelői közösségek számára.

 

 

PRINT LAPOK