Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Zöldmezőn a legnagyobb lesz
2021. March 03.
Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít.

Az SK Innovation Dél-Korea legnagyobb energetikai, vegyipari vállalata, és a világpiac egyik vezető cége az elektromos akkumulátorok gyártásának területén. A cég első két tengerentúli gyára Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat fog gyártani.

A beruházás értéke 2,3 milliárd dollár, soha ekkora zöldmezős, első ütemű beruházás a modern magyar gazdaságtörténetben még nem történt.  

A munkálatok már ez év harmadik negyedében elkezdődnek, az első lépésben mintegy 700 ezer négyzetméternyi terület érintett a fejlesztésben. Mivel egy ilyen hatalmas gyár megépítéséhez jól kiépített infrastruktúra szükséges, ezért a kormány komoly közlekedési és energetikai infrastruktúra-fejlesztési programot hajt végre a dunaújvárosi járásban.

Jun Kim, az SK Innovation vezérigazgatója közölte: egy 30 GWh kapacitású elektromos járműakkumulátor-gyár létrehozásáról döntött a cég igazgatótanácsa, s az iváncsai  a legnagyobb akkumulátorgyár Európában, amelyet az SK Innovation épít. A két, már felképült és működő komáromi gyáruk bizonyította Magyarország versenyképességét, s mivel Iváncsa térsége nemcsak jó logisztikai adottságokkal és megfelelő munkaerőállománnyal rendelkezik, hanem egy jól kialakított, komplex iparfejlesztési stratégiával is, a vállalat számára optimális beruházási helyszín.

Az SK Innovation gyárának megjelenése a 2500 közvetlen munkahely mellett a térségben működő vállalkozások számára is újabb beszállítási lehetőségeket teremt, ami további munkahelyeket és a növekedés lehetőségét eredményezheti.

A magyar kormány ehhez a beruházáshoz is biztosít pénzügyi támogatást. Az erről szóló megállapodás véglegesítése még tart, de feltehetőleg ez lesz a magyar beruházás-ösztönzés történetének legnagyobb egyszeri támogatása. Az összeget a véglegesítés után nyilvánosságra hozzák, ígérte Szijjártó Péter.

Az ázsiai vállalatok beruházásainak köszönhetően Magyarország az elektromosakkumulátor-gyártásban európai éllovassá vált a külgazdasági és külügyminiszter szerint. A járműipar jelentős megújuláson megy át – tette hozzá –, az elektromobilitásé, az elektromos autóké a jövő, így aki az elektromos autóipari beruházásokat megnyeri, az a jövőt nyeri meg.

Dél-Korea és Magyarország között az elmúlt években szoros gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés jött létre. Az elmúlt hat évben 32 koreai nagyvállalat hajtott végre beruházást Magyarországon, ezzel bekerültek az öt legnagyobb magyarországi beruházó közé. Még tavaly, a rendkívül kedvezőtlen világkereskedelmi helyzetben is 28 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

 

PRINT LAPOK