Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Újra itt a rendkívüli jogrend
2020. November 04.
Rendkívüli jogrendet és éjszakai kijárási korlátozást vezet be november 3-án éjféltől a magyar kormány, a parkolás ismét ingyenes lesz – jelentette be Orbán Viktor, aki további szigorításokról is szólt.
A szigorítás oka, hogy a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában például már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon. Ez azért fontos adat, mert a tapasztalatok szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha ezúttal is így lesz, akkor december közepére a kórházaink elérik a teljesítőképességük határát. A kormány ezért is kéri az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet 90 napra hosszabbítsa meg.
A miniszterelnök elmondta: a szórakozóhelyeket bezárják, mivel szinte lehetetlen kikényszeríteni ezeken a szabályok betartását. Éjfél és hajnal öt óra között pedig kijárási korlátozást vezetnek be.
Szerdától a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és mindenütt kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják – hangsúlyozta Orbán Viktor.
A szigorítások közé tartozik, hogy a tömegközlekedésben a zsúfoltság mérséklése érekében a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak, kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek esetében pedig „világelsők vagyunk”. "Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat – tette hozzá –, és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket”. Orbán Viktor szerint ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég.
„A végső megoldás a vakcina, s addig kell kitartani, amíg az meg nem érkezik”.
 
PRINT LAPOK